Образ моря у творах авторів від давнини до сучасності - Третяк, М.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті пропонується коротко розглянути твори авторів, які торкалися тематики морської стихії від давнини до нашого часу. Розглядається твір античності “Періпл Понта Евксинського”, складений відомим римським письменником і державним діячем Флавієм Арріаном. Розглядається фундаментальна праця В. Ірвінга “Життя та подорожі Христофора Колумба”. Одним з письменників, який висвітлює військово-морську тематику, є В.Р. Паласіо та його твір “Пірати Мексиканської затоки”. Проблеми боротьби людини і стихії розглядає у своєму творі “Трудівники моря” і Віктор Гюго. В статье предлагается кратко рассмотреть труды авторов, которые обращались к тематике морской стихии от древности до нашего времени. Рассматривается труд античности “Перипл Понта Эвксинского”, составленный известным римским писателем и государственным деятелем Флавием Аррианом. Рассматривается сочинение В. Ирвинга “Жизнь и путешествия Христофора Колумба”. Одним из писателей, который раскрывает военно-морскую тематику, является В.Р. Паласио и его труд “Пираты Мексиканского залива”. Проблемы борьбы человека и стихии рассматривает в своем сочинении “Работники моря” и Виктор Гюго. In this article is processed consider short the works of authors, who handled to subject of naval element from ancient times to our age. The paper presents the work of ancient “Peripl of Pont Euxinskiy”, which was wrote a famous roman writer and political public man of Flaviy Arrian. Also paper presents the work of W. Irwing “Life and voyages of Khristofor Kolumb”. One of the writers which uncovers military naval subject is V.R. Palasio and his work “Pirates of Mexican gulf”. The problems of struggle the man and the element considers in his work “The Workers of Sea” and Victor Yugo too.