Мотив рождения Афродиты в контексте поэтического комплекса моря в русской поэзии XVIII–XX веков - Краева, А.С. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
В статье рассматривается мотив рождения Афродиты в контексте поэтического комплекса моря в русской поэзии XVIII–XIX веков на материале стихотворений Н.М. Муравьева, Г.Р. Державина, Н.И. Гнедича, П.А. Вяземского, Ф.И. Тютчева, А.А. Фета, М.А. Волошина, О.Э. Мандельштама и М.И. Цветаевой. Анализ этого мотива позволяет выявить основные тенденции эволюции и трансформации. У статті розглядається мотив народження Афродіти у контексті поетичного комплексу моря в російській поезії XVIII–XIX століть на матеріалі віршів М.М. Муравйова, Г.Р. Державіна, М.І. Гнедича, П.А. Вяземського, Ф.І. Тютчева, А.А. Фета, М.О. Волошина, Й.Е. Мандельштама та М.І. Цвєтаєвої. Аналіз цього мотиву дозволяє виявити основні тенденції еволюції й трансформації. The author of the article pays attention to the motif of Aphrodite’s birth in the context of the sea poetic complex in works by Russian poets of XVIII–XX centuries: N.M. Myravuov, G.R. Derzhavin, N.I. Gnedich, P.A. Vyazemsky, F.I. Tyutchev, A.A. Fet, M.A. Voloshin, O.E. Mandelstam, M.I. Tsvetaeva. The analysis of the motif reveals the main tendencies of its evolution and transformation.