Жизнь и Смерть в приморском городе в рассказах грузинских писателей Г. Рчеулишвили и Н. Думбадзе - Гоголадзе, Т.А. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Жизнь и Смерть в приморском городе приобретает особую яркость, выразительность,
поэтому очень важно его особое художественное отражение в литературе. Грузинские писатели
нередко писали о море и её жителях (Л. Киачели, П. Лория, Р. Чачанидзе и др.).
Чёрное море особенно связано с жителями северного Сухуми и южного Батуми. Жизнь
коренных жителей и отдыхающих часто переплетены со смертью. Особенно интересны в этом
плане три рассказа грузинского писателя Гурама Рчеулишвили (1934–1960) и рассказ Нодара
Думбадзе “Hellados”. Життя і Смерть у приморському місті набуває особливої яскравості, виразності, тому дуже
важливим є його особливе художнє відображення в літературі. Грузинські митці нерідко писали про
море та його жителів (Л. Кіачелі, П. Лорія, Р. Чачанідзе та ін.).
Чорне море особливо пов’язане з мешканцями північного Сухуми та південного Батумі.
Життя корінних жителів і відпочиваючих часто переплетені зі смертю. Особливо цікаві у цьому плані
три оповідання грузинського письменника Гурама Рчеулішвілі (1934–1960) і оповідання Нодара
Думбадзе “Hellados”. A seashore town is different from others. Here life and death acquires special clearness and
emphasis. In this aspect it is very important its specially fictional reflection in the literate. Georgian
writers not seldom wrote about the sea and their inhabitants (L. Kiacheli, P. Loria, R. Chachanidze ect).
The Black Sea is connected with the inhabitants of north Sukhumi and south Batumi. The life of
original inhabitants and holiday-makers is often connected with each other by death. In this aspect three
stories of a Georgian writer Guram Rcheulishvili (1934-1960) and the story “Hellados” by Nodar
Dumbadze (1928–1984) are very interesting.