Мариністичні мотиви у творчості Г. Чупринки - Шевель, Н.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Статтю присвячено розгляду творчого доробку українського поета Г Чупринки у плані
використання ним морської образності та репрезентування мариністичних мотивів. Зроблено
висновки щодо європеїзації поетом української поезії, зокрема через звернення до популярної на
той час поетики морської стихії, проте з адаптацією до реалій української дійсності та з
підпорядкуванням патріотичним настроям. Статья посвящена рассмотрению творческого наследия украинского поэта Г. Чупринки в
плане использования им морской образности и репрезентации маринистических мотивов.
Сделано выводы относительно европеизации украинской поэзии, в частности путём обращения к
популярной в то время поэтике морской стихии, но с адаптацией к реалиям украинской
дейстительности и подчинением патриотическому духу. Article is devoted to consideration of a creative heritage of the Ukrainian poet G. Chuprynka’s
by way of use of sea figurativeness by it and representation sea-piece motives. It is drawn conclusions
concerning europeanization of the Ukrainian poetry, in particular by the reference to poetics of sea
elements popular at that time, but with adaptation to realities Ukrainian present time and submission to
patriotic spirit.