Романтика морських пригод у повісті Радія Полонського “Допоможіть Богові морів” - Єгорова, Ю.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті розглядається розвиток в літературі такого поняття як маринізм та
встановлюється приналежність повісті Радія Полонського “Допоможіть Богові морів” до цієї
категорії. Проаналізовано композицію художнього твору як єдиного цілого, з’ясовано інтегральний
взаємозв’язок усіх його складників. Визначено аналітичні і синтетичні дефініції образу моря як
невід’ємної частки художнього простору митцевої картини світу. В статье рассматривается развитие в литературе такого понятия как маринизм,
определяется принадлежность повести Радия Полонского “Допоможіть Богові морів” к этой
категории. Осуществлен анализ композиции художественного произведения как единого целого,
выяснена интегральная взаимосвязь всех его составных частей. Установлены аналитические и
синтетические дефиниции образа моря как одной из основных составляющих художественной
картины мировоззрения писателя. In the article considered such literature concept as marinizm. Belonging is determined to lead
Radiy Polonskiy “Help the God of the seas” to this category. The analysis of composition of artistic work
is done as single unit, integral intercommunication of all his component parts turns out. Established
analytic and synthetic definition of sea character are certain, as inalienable part of artistic picture of the
world.