Образ останнього кошового Запорозької Січі Петра Калнишевського в романі Р. Іваничука “Журавлиний крик” - Ласкава, Ю.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Стаття присвячена дослідженню і визначенню основних аспектів літературно-художнього трактування образу останнього кошового Запорозької Січі П. Калнишевського на прикладі роману Р. Іваничука “Журавлиний крик”. У статті виявлено специфічні особливості трансформації історичної правди в художню. Акцентується увага на творенні образу П. Калнишевського за допомогою словесних оцінок інших героїв. Наукова новизна роботи полягає у тому, що автор звертає увагу на художню інтерпретацію постаті кошового П. Калнишевського в контексті історії України XVII–XIX ст. Статья посвящена исследованию и выявлению основных аспектов литературно- художественного трактования образа последнего кошевого Запорожской Сечи П. Калнышевкого на примере романа Р. Иваничука “Журавлиный крик”. В статье выявлены специфические особенности трансформации исторической правды в художественную. Акцентируется внимание на создании образа П. Калнышевского с помощью словесных оценок других героев. Научная новизна роботы состоит в том, что автор обращает внимание на художественную интерпретацию образа кошевого П. Калнышевского в контексте истории Украины XVII–XIX ст. The article deals with research and identify the major aspects of literary and artistic way of treating the last Cossack Sich Zaporizhzhya P. Kalnyshevsky for example, the novel “Crane Creek” by R. Ivanichuk. The article reveales the specifical features of the transformation of historical truth in fiction. The article points out in creation of Petro Kalnyshevsky’s image by means of verbal features of other characters. The scientific novelty the article is author’s attention to the artistic interpretation Petro Kalnyshevsky’s image in the context of the history of Ukraine of XVII–XIX centuries.