Між тілом і духом: до проблеми онтологічної сутності людини в прозі Михайла Івченка - Акулова, Н.Ю. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
Статтю присвячено аналізу авторського погляду на питання про фундаментальний
дуалізм людини, що проявився в гострому протистоянні духовного й тілесного начал.
Акцентовано, що, творчо синтезувавши теорію інстинктів З. Фройда й концепцію людини
Г. Сковороди, М. Івченко висловив власний погляд на проблему. Доведено, що у прозі
письменника мотив протистояння духовного й тілесного начал актуалізує такі ключові для
світогляду митця етико-філософські поняття, як духовність, культура, мораль. Статья посвящена анализу авторского взгляда на вопрос о фундаментальном дуализме
человека, который проявился в остром противостоянии духовного и телесного начал.
Акцентировано, что, творчески синтезировав теорию инстинктов З. Фрейда и концепцию человека
Г. Сковороды, М. Ивченко высказал собственный взгляд на проблему. Доказано, что в прозе
писателя мотив противостояния духовного и телесного начал актуализирует такие ключевые для
мировоззрения художника этико-философские понятия, как духовность, культура, мораль. The article is devoted to the analysis of the author’s opinion on the question about basic man
dualism that shows itself in the keen opposition of inner and corporal beginnings. It is accentuated that
after creative synthesizing the instincts’ theory of S. Freud and the man conception of G. Skovoroda,
M. Ivchenko conveyed his own view of the problem. It is proved that the motif of opposition of inner and
corporal beginnings in the writer’s prose actualizes such key for the creator’s world-outlook ethicalphilosophic
notions as spirituality, culture, morals.