Злопобажання як ціннісний компонент етномовної свідомості - Дем’янова, Ю.О. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2011)
У статті розглядаються негативні побажання як комунікативні одиниці емоційно-оцінного
значення. Проведено аналіз компонентного складу негативних побажальних формул;
встановлено особливості їх семантизації. Доведено, що вибір і детермінація певного явища
дійсності в побажальних формулах з негативною семантикою обумовлююється значущістю цього
феномену для носія мови в різних аспектах етнокультури. В статье рассматриваются пожелания с негативной семантикой как коммуникативные
единицы эмоционально-оценочного значения. Проведен анализ компонентного состава
негативных пожеланий; установлены особенности их семантизации. Доказано, что выбор и
детерминация определенного явления в негативных формулах обусловливаются значимостью
этого феномена для носителя языка в разных аспектах этнокультуры. The article deals with negative wishes as communicative emotional and axiological units. Analysis
of the component composition of negative wishes is carried. The peculiarities of their semantization are
revealed. It is proved, that choice and determination of a special phenomenon in negative wishes is
conditioned by its significance for the native speaker in different aspects of the ethnic culture.