Як відновити баланс екосистеми? - Шеляг-Сосонко, Ю.; Мовчан, Я.; Вакаренко, Л.; Дубина, Д. (Вісник НАН України, 2002)
Аналізуються причини значного збільшення кількості природних катастроф за останні 100
років. Розглядаються наслідки стихійного лиха, яке сталося в лісовому фонді південно-
західної частини України у листопаді 2000 р., та його вплив на біорізноманіття лісів
природно-заповідного фонду країни. Пропонуються заходи, спрямовані на поліпшення
стану довкілля, підтримку екологічної рівноваги і збалансоване використання
біорізноманіття. The causes of the great increase of quantity of the elemental catastrophes during last 100 years
have been analyzed. The consequences of natural calamity in wood fund of the south-west part
of Ukraine on November' 2000 and its impact on the forest biodiversity of the natural and
protected fund of Ukraine have been considered. The measures of improvement of environment
state, support of ecological balance and sustainable use of the biodiversity have been proposed.