Наука про органічний розвиток людини і довкілля (Передумови виникнення екогомології) - Злупко, С. (Вісник НАН України, 2002)
Загострення проблем взаємодії людини і довкілля сприяло виникненню нової науки — екогомології, яка спирається на наукові надбання людства, на його практичний досвід і культурні цінності. Екогомологія виходить з того, що людина тілом, душею і духом органічно пов'язана з навколишньою природою, від неї залежить якість довкілля, впорядкованість еколого-економічних систем і умови виживання. The intensifity of problems of interaction humanity and environment assisted arising new science — ecogomology, that bases on scientific humanity achievement, it's practical experience and cultural vatues. The foundation of ecogomology is the organic interconnection of humanbeing's body, soal and spirit with the environment. The quality of environment, the good order of ecologo-economical systems and the conditions of surviving depend on ecogomology.