Міжрегіональний „розкол” України: чинники поглиблення - Кривицька, О. (Політичний менеджмент, 2008)
Дослідники демократичного транзиту пострадянських держав дійшли висновку, що країнам, які перебувають в перехідному стані, необхідно, перш за все, сформувати національну систему соціально-політичної ідентичності, а вже після цього переходити до розбудови державних інститутів і формування широкого комплексу громадянських свобод. Цей висновок стосується й України, оскільки поки ми не визначимося з новим змістом загальнодержавної системи ідентичності, то говорити про успішність демократичного транзиту неможливо.