Соціальна історія запорозького козацтва в спадщині польських мемуаристів XVIII століття - Мільчев, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті, на основі аналізу представницької кількості наративних
джерел із архівних і бібліотечних зібрань Польщі, було розглянуто специфіку висвітлення окремих аспектів соціальної історії запорозького козацтва в мемуарній спадщині представників польської шляхти. Здійснено
аналіз обставин створення щоденників, спогадів і записок окремими
польськими авторами впродовж XVIII ст. Запропоновано висновок щодо
рівня інформативності даного виду джерел для проведення історичних
реконструкцій з соціальної історії запорозького козацтва. В статье, на основе анализа представительского количества нарративных
источников из архивных и библиотечных собраний Польши, была
рассмотрена специфика освещения отдельных аспектов социальной истории запорожского казачества в мемуарном наследии представителей
польской шляхты. Осуществлен анализ обстоятельств создания дневников,
воспоминаний и записок отдельными польскими авторами на протяжении
XVIII в. Предложен вывод относительно уровня информативности данного вида источников при проведении исторических реконструкций по
социальной истории запорожского казачества. The specific of coverage of separate social history of Zaporozhian
Cossacks aspects in the memoir legacy of representatives of the Polish gentry
was considered in the article, on the basis of analysis of representative amount of narrative sources from the archived and library collections of Poland. The
analysis of circumstances of diaries, flashbacks and messages creation by the
separate Polish authors during the XVIII ct was carried out. A conclusion is
offered in relation to the level of informing of this type of sources during
conducting of historical reconstructions of Zaporozhian Cossacks` social
history.