Міфи та реальність щодо організуючої ролі римо-католицького духовенства Правобережної України в підготовці польського повстання 1863–1864 рр. - Земський, Ю. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
В статті розглядаються особливості інкорпорації Українського Правобережжя до складу Російської імперії та обумовлену цим політику стосовно адаптації місцевих національно-культурних відмінностей до загальноросійських порядків. А зокрема, політику влади щодо римо-католицького кліру в умовах розгортання національного руху поляків за відновлення
власної держави. В статье рассматриваются особенности инкорпорации Украинского
Правобережья в состав Российской империи и обусловленную этим политику касательно адаптации местных национально-культурных отличий
к общероссийским порядкам. А в частности, политику власти в отношении римо-католического клира в условиях развития национального движения поляков за восстановление собственного государства. The article deals with the peculiarities of the incorporation of the Rightbank
Ukraine into the Russian empire as well as with the determined by this
fact policy of adaptation of local national and cultural differences to general
Russian rules. Special attention is given to the authorities’ policy concerning
Roman Catholic clergy in the conditions of the development of the Polish
national movement for the restoration of their own state.