Образно-предметний ряд молдовських «колінд»: слов’яно-неслов’янські паралелі - Антохі, Л.І. (Слов’янський світ, 2012)
Пропонована стаття – спроба з’ясувати специфіку предметно-образного ряду молдовських «колінд» (колядок), їхню первинну утилітарну магічну функцію, семантику, ритмічну будову та віршовий розмір. Звернуто увагу на з’ясування генези молдовських «колінд», використано компаративний аналіз тем та сюжетів різдвяної вітальної молдовсько-румунської поезії. Данная статья – попытка объяснения специфики предметно-образного ряда молдавских «колинд» (колядок), их первичной утилитарной магической функции, семантики, ритмичной структуры и стихотворного размера. Внимание обращается на выяснение генезиса молдавских «колинд», используется компаративный анализ тем и сюжетов рождественской поздравительной молдавско-румынской поэзии. This article is an attempt to explain the specifics of a figurative and objective series of Moldovan «colinds» (Christmas carols), their primary utilitarian magic function, semantics, rhythmic structure and poetical size. The main attention is paid to the elucidation of the genesis of Moldovan «colinds» with using a comparative analysis of themes and plots the Christmas greeting of the Moldovan-Romanian poetry.