Особливості модернізаційних процесів у містах Наддніпрянщини другої половини ХІХ ст.: нові джерельні пошуки - Водотика, Т. (Регіональна історія України, 2013)
Розглянуто вплив модернізаційних процесів на зміни у структурі зайнятості жителів міст підросійської України. Аналіз здійснено на основі даних одноденних переписів Катеринослава та Києва та перепису 1897 року. Підтверджено тезу про непослідовність та дискретність модернізації, показано співіснування та співвідношення між традиційними та індустріальними сферами зайнятості. Рассмотрено и проанализировано влияние модернизационных процессов на изменения в структуре занятости городского населения Украины. Источниковой базой послужили однодневные городские переписи Екатеринослава и Киева и перепись 1897 года. Подтвержден тезис о непоследовательности и дискретности модернизационных процессов, показано сосуществование и соотношение между традиционными и индустриальными формами занятости. The author analyzed the impact of modernization on the employment patterns of the population of Ukrainian cities. The analysis is based on the one-day censuses of Katerynoslav and Kyiv and 1897 census. The coexistence and the balance between traditional and industrial forms of employment was shown.