Формування українсько-російського кордону: дискусії й політичні рішення 20-х рр. ХХ ст. - Служинська, І. (Регіональна історія України, 2013)
У статті порушуються проблеми територіального розмежування між РСФРР та Україною в середині 20-х рр. ХХ ст. Зіставлення двох принципів – етнічного й т.зв. "економічної доцільності" прояснює ситуацію, за якої Україна, ініціювавши перегляд кордону, опинилася у стані значного територіального програшу. В статье затрагиваются проблемы территориального разграничения между РСФCР и Украиной в середине 20-х гг. ХХ вв. Сравнение двух принципов – этнического и т.наз. "экономической целесообразности" проясняет ситуацию, при которой Украина, инициируя пересмотр границы, оказалась в состоянии значительного территориального проигрыша. The key topic of the article is the problem of territorial delimitation between Russia and Ukraine in the middle of 1920th. The author has compared two principles – ethnic and "economic expediency". It helped to clear the situation and understand why Ukraine, in spite of initiation the boundaries revision, faced with considerable territorial losses.