Водно-меліоративні реалії України - Багнюк, В.; Мовчан, Я.; Цивінський, Г. (Вісник НАН України, 2002)
Внаслідок багаторічної науково не обґрунтованої господарської, зокрема водно- меліоративної роботи, Україна стала однією з екологічно найнеблагополучніших держав Європи. Більша частина її території підтоплена ґрунтовими водами, піддається періодичному затопленню, водній ерозії або вторинно заболочена. Запропоновано систему заходів щодо екологічної реабілітації природних і агроекологічних систем та реорганізації діяльності Держводгоспу на нових концептуальних засадах. Ukraine became one of the ecologicaly unfavourable Europian country in result long standing not solid management. Great part of Ukraine teritory was drowned by subterranean water. It has been affected by flooding, water erosion and secondary swamping periodical. Authors propose you arrangements for ecological rehabilitation of natural and agroecological systems and consults for reorganization of State Commitee of Ukraine for Water Management activity on the base of new conceptions.