Між робітником і непманом: життя Бориса Вейде у Запоріжжі 1920-х років - Швайба, Н. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті на основі аналізу джерела особового походження (“Записок”
Бориса Вейде) розглянуто життєвий досвід мешканця міста Запоріжжя в
роки непу та початку індустріалізації. Розкрито аспекти культурного життя
молоді 1920-х років. Виявлено засоби, під впливом яких відбувалася
радянізація світогляду молодої людини, формувалася радянська ідентичність. В статье на основе анализа источника личного происхождения (“Записок” Бориса Вейде) рассмотрен жизненный опыт жителя города Запорожья в годы нэпа и начала индустриализации. Раскрыты аспекты культурной жизни молодежи 1920-х годов. Выявлены факторы, под влиянием
которых происходила советизация сознания молодого человека, формировалась его советская идентичность. In article on the basis of the analysis of a source of a personal origin
(Boris Vejde’s “Notes”) life experience of the townsman of Zaporozhye in days
of the New Economic Policy and the industrialization beginning is considered.
Aspects of cultural life of youth of 1920th years are opened. Factors under
which influence occurred changes of consciousnesses of the young man are
revealed, its Soviet identity was formed.