Українська державна ідея в творчості історика Михайла Брайчевського - Радько, П. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2010)
У статті розглядається роль відомого українського археолога та історика М. Брайчевського в розвиток та утвердження української державної ідеї. Проаналізована його наукова та громадська діяльність як справжнього провісника свого народу, який поклав свої знання і досвід для боротьби за незалежність української нації. В статье рассматривается роль известного украинского археолога и историка М. Брайчевского в развитие и утверждение украинской государственной идеи. Пронализирована его научная и общественная деятельность как просветителя своего народа, который посвятил свои знания и опыт делу борьбы за независимость украинской нации. The role of famous Ukrainian archeologist and historian M. Braychevskiy in the development and establishment of Ukranian public idea is considered to be researched in this article. His scientific and public activity, and M. Braychevskiy by himself, being educator of his nation, has been analyzed. He devoted his knowledge and experience to fighting for independence of Ukraine’s nation.