Диалог как основа построения речевых систем - Мещеряков, Р.В.; Бондаренко, В.П. (Кибернетика и системный анализ, 2008)
Проаналізовано структуру мовних діалогових систем. Зазначено, що створення систем розпізнавання і синтезу мови пов'язане з розв'язанням прямої і зворотної задач стосовно організації мовного діалогу. Показано багаторівневу ієрархічну організацію мовних діалогових систем, у яких взаємодія між каналами розпізнавання і синтезу ведеться через загальну базу знань. Проаналізовано узагальнену структуру представлення інформації на різних рівнях ієрархії, а також розглянуто ієрархію якостей, що визначають властивості діалогової системи.