Управление катастрофическими рисками для устойчивого развития районов, находящихся под угрозой стихийных бедствий - Ермольева, Т.Ю.; Сергиенко, И.В. (Кибернетика и системный анализ, 2008)
Розглянуто моделі та підходи до аналізу та прийняття рішень за наявності катастрофічних ризиків. Показано, що розробка оптимальних робастних стратегій із керування втратами в надзвичайних ситуаціях, викликаних повенями, вимагає застосування моделей стохастичної оптимізації, сформульованих із урахуванням просторово-часових характеристик катастроф, а також обмежень різних агентів, таких як виробники, фермери, індивідуали, уряд (центральний, місцеві органи влади), страхові компанії, інвестори. Основний висновок досліджень - необхідність збалансованого вживання попереджувальних заходів, що зменшують імовірність виникнення катастроф, і заходів із усунення їх наслідків.