Участь поляків у громадському житті Північного Причорномор’я наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Ніколаєнко, О.О. (Історичний архів. Наукові студії, 2010)
Розглянуто участь польського населення Причорномор’я в громадському житті
регіону. Визначено специфіку польського заселення регіону, його ролі в суспільному житті краю. На підставі використання архівних матеріалів, преси та наративів поляків охарактеризовано діяльність польських організацій, визначено їх спрямованість, соціальний склад та програму розвитку. Рассмотрено участие польского населения Причерноморья в общественной жизни
региона. Определено специфику польского заселения региона, его роли в общественной жизни края. На основании использования архивных материалов, прессы и нарративов поляков охарактеризовано деятельность польских организаций, определена их направленность, социальный состав и программа развития. The Polish population of Black Sea area participation in the regional public life. The
specificity of the Polish population of the region, its role in the regional social life. On the basis of archival material, media and Poles’ narratives were characterised Polish organisations activity and defined their orientation, social composition and development program.