Соціально-економічні процеси в українському селі в контексті політики радянської держави щодо заможного селянства (20-ті – середина 30-х років ХХ ст.) - Фрей, Л.В. (Історичний архів. Наукові студії, 2010)
Досліджено соціально-економічне та суспільно-політичне становище заможного
селянства України в роки колективізації. Висвітлено характер участі заможного
селянства в суспільно-політичному житті села, передумови проведення насильницької
колективізації та «ліквідації куркульства як класу». Исследовано социально-экономическое и общественно-политическое положение
зажиточного крестьянства Украины в период коллективизации. Освещен характер
участия зажиточного крестьянства в общественно-политической жизни села,
предпосылки проведения насильнической коллективизации и «ликвидации кулачества
как класса». Social-economic and social-political condition of the Ukraine rich peasantry during the
years of collectivization is researched. The character oftheparticipation of rich peasantry in
social-political life and preconditions of conducting violent collectivization and liquidation of
kulachestvo as a class is brightened.