Centrum państwowe Ukraińskiej Republiki Ludowej na wychodźstwie w polskiej polityce zagranicznej po 1926 r. - Pisuliński, J. (Історичний архів. Наукові студії, 2010)
Відзначено, що так звані петлюрівці, представники Державного Центру Української
Народної Республіки у вигнанні, підтримувалися та субсидувалися польським
Міністерством закордонних справ як потенціальний козир у разі зміни ситуації в
радянській Україні та засіб переборювання антипольської пропаганди серед української
діаспори. Досліджені зміст, напрями, форми та наслідки даної політики. Отмечено, что так называемые петлюровцы, представители Государственного
Центра Украинской Народной Республики в эмиграции, поддерживались и субсидировались
польским Министерством внутренних дел как потенциальный козырь в случае изменения
ситуации в Советской Украине и способ переборевания антипольской пропаганды среди
украинской диаспоры. Исследованы содержание, направления, формы и последствия
данной политики. It is pointed out, that the so-called «petlurivtsi» – the State Center representatives of the
Ukrainian National Republic in exile – were maintained and subsidised by Polish Ministry of
Foreign Affairs as a potential trump card in case of the situation change in Soviet Ukraine
and instrument of overcoming the anti-Polish propaganda among Ukrainian Diaspora. The
contents, directions, forms and consequences of this policy are explored.