Наукові студії В. Сарбея 1990-х рр. З історії України ХІХ – початку ХХ ст. - Король, А.І. (Історичний архів. Наукові студії, 2010)
Проаналізовано доробок українського історика В. Сарбея 1990-х рр. Значна частина праць дослідника цього періоду була присвячена історії України ХІХ – початку ХХ ст. Він зосередився на вивченні проблем, пов’язаних із консолідацією української нації, формуванням і становленням української національної самосвідомості, національного відродження України, національного руху. Проанализированы работы украинского историка В. Сарбея 1990-х гг. Значительное количество трудов исследователя этого периода была посвящена истории Украины ХІХ – начала ХХ ст. Он сосредоточился на изучении проблем, связанных с консолидацией украинской нации, формирования и становления украинского национального самосознания, национального возрождения Украины, национального движения. Research of the Ukrainian historian of V. Sarbeya of 1990-th the Most part of works of the researcher of this period is analyzed has been devoted history of Ukraine ХІХ – the XX-th century beginnings. It has stopped on studying of problems connected with formation of the Ukrainian nation, formation and formation of the Ukrainian national consciousness, national revival of Ukraine, to national currents.