Особливості розвитку реформаційних течій в землях Корони чеської на початку ХVІ ст - Волошин, Т.І. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
На початку XVI ст. в чеських землях крім католицького напряму віровчення почали формуватися такі реформовані християнські напрями як: утраквізм, «Община братська», староутраквізм та новоутраквізм. В даній статті розглянуто основні принципи розвитку та співіснування реформаційних течій в землях Корони чеської. В начале XVI в. в чешских землях кроме католического направления вероучения начали формироваться и такие реформированные христианские направления как: утраквисти, «Община братская», староутраквисти и новоутраквисти. В данной статье рассмотрено основные принципы развития и сосуществования реформа- ционных течений в землях Короны чешской. At the beginning of the sixteenth century in the Czech Land except the catholic direction began to be formed and such reformed Christian directions as: utraquism, «Community is brotherly», old type of utraquism and new type of utraquism. The principles of development and coexistence of the reformation movement in the Czech Crown Land are shown in a given article.