Математические модели оптимизации страхового дела - Норкин, Б.В. (Кибернетика и системный анализ, 2011)
Розглянуто новий підхід до наближеної оптимізації страхового бізнесу, що полягає в оптимізації чистого прибутку (дивідендів) компанії у разі обмеження на ймовірність розорення. Ймовірність замінюється на її експоненційну оцінку зверху. Це дозволяє виключити складне ймовірнісне обмеження і декомпозувати задачу за окремими напрямками бізнесу. Таким способом наближено розв'язання задачі оптимізації тарифів, страхового портфеля, договорів перестрахування та оперативного керування компанією.