Періодизація та напрямки діяльності адмірала М. Мордвінова на Півдні України у останній чверті ХVIII – поч. ХIХ ст. - Задесенець, Я. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2011)
У статті розглянуто основні аспекти діяльності Миколи Семеновича Мордвінова (1754 –
1845)на території сучасної Південної України. Авторкою розроблено власну періодизацію
діяльності Мордвінова з 1772 р. і до самої його смерті. Простежено напрямки діяльності
адмірала з розбудови Чорноморського флоту, промислової інфраструктури Півдня,
заселення його території. Зроблено висновки щодо внеску цього державного діяча Російської
імперії у розбудову краю. В статье рассмотрены основные аспекты деятельности Николая Семеновича
Мордвинова (1754 – 1845) на территории современной Южной Украины. Автором
разработана собственная периодизация деятельности Мордвинова с 1772 г. и до самой его
смерти. Прослежены направления деятельности адмирала по развитию Черноморского
флота, промышленной инфраструктуры Юга, заселения его территории. Сделаны выводы
относительно вклада этого государственного деятеля Российской империи в развитие края. The article describes the main aspects of NikolaySemenovichMordvinov’s activity (1754 –
1845) on the territory of modernSouthern Ukraine. The author has developed her own periods of
Mordvinov`s activity from 1772up to his death. The article traces the activities of the admiral for the
development of the Black Sea Fleet, the industrial infrastructure of the South, the settling of its
territory. Conclusions about the contribution of this statesman of the Russian Empire to the
development of the region were drawn.