Специфіка побудови формулярів актових документів XVIII ст. (на прикладі джерел з історії запорозького козацтва) - Мільчев, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2011)
У статті, на основі аналізу представницької кількості документальних джерел із архівних і бібліотечних зібрань України, Росії, Польщі та інших країн було розглянуто характерні риси структури актових документів. Було здійснено компаративний аналіз формулярів документів різних груп – законодавчих, розпорядчо-звітних, обліково-статистичних, які функціонували у зносинах запорозьких громад із різними контрагентами впродовж XVIII ст. Запропоновано висновок щодо рівня інформативності отриманих даних для проведення історичних реконструкцій. В статье, на основе анализа репрезентативного количества документальных источников из архивных и библиотечных собраний Украины, России, Польши и других стран были рассмотрены характерные особенности структуры актовых документов. Был осуществлен компаративный анализ формуляров документов различных групп – законодательных, распорядительно-отчетных, учетно-статистических, которые функционировали в отношениях запорожских общин с различными контрагентами на протяжении XVIII в. Предложен вывод относительно уровня информативности полученных данных для проведения исторических реконструкций. Characteristic features of the structure of the documentsassembly were considered in this paper, based on the analysis of a representative number of documentary sources from archival and library collections in Ukraine, Russia, Poland and other countries. A comparative analysis of different groups forms of documents - the legislative, regulatory reporting, accounting and statistics, which functioned in the relations of Zaporozhzhia communities with different contractors during the XVIII century was carried out. We propose a conclusion regarding the level of informativeness of the data for historical reconstruction.