Українське козацтво в творчості Жана Бенуа Шерера та Августа Вільгельма Гупеля (на основі аналізу «Літопису Малоросії…» та нарису «Про козаків) - Потульницький, Г. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2011)
У статті розглядається феномен українського козацтва в «Літописі Малоросії…»
Ж. Б. Шерера та нарисі «Про козаків» А. В. Гупеля на основі аналізу теорій походження
козацтва, характеристики ідентичності козаків та відображення історії їх політичних
взаємостосунків з Польщею та Росією. В статье рассматривается феномен украинского казачества в «Летописи
Малороссии…» Ж. Б. Шерера и очерке «О казаках» А. В. Хупеля на основе анализа
теорий происхождения казачества, характеристики идентичности казаков и отображения
истории их политических взаимоотношений с Польшей и Россией. The article highlights the phenomenon of Ukrainian Cossacks in J. B. Scherer’s “Annals of
Little Russia” and A. W. Hupel’s “About the Cossacks” based on the analysis of the theories of
Cossacks’ origin, characteristic of their identity and their political relations with Poland und
Russia.