Віктор Петров: неопубліковані матеріали експедиції етнографічної комісії ВУАН по дослідженню дніпровського лоцманства (1927-1928) - Андрєєв, В. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2011)
У статті розглянуто діяльність Віктора Платоновича Петрова як організатора досліджень професійних об’єднань в Україні, його роль у роботі Експедиції Етнографічної комісії ВУАН по дослідженню дніпровського лоцманства. Автором розглянуто результати досліджень експедиції, що втілилися у, маловідомому сучасним науковцям, цінному виданні – «Матеріали до вивчення виробничих об’єднань. Дніпровські лоцмани» (К., 1929). Поставлено питання про актуалізацію та перевидання «Матеріалів». Утім, основну увагу приділено неопублікованим записам та нотаткам В. Петрова, що зберігаються у Наукових архівних фондах рукописів та фонозаписів Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського НАН України (Ф. 1-5. Од. зб. 475. 25 арк.). В статье рассмотрена деятельность Виктора Платоновича Петрова как организатора исследований профессиональных объединений на Украине, его роль в работе Экспедиции Этнографической комиссии ВУАН по изучению днепровского лоцманства. Автор рассмотрел результаты проведенных экспедицией исследований, которые были опубликованы в малоизвестном современным ученым, но ценном издании – «Материалы к изучению производственных объединений. Днепровские лоцманы» (К., 1929). Поставлен вопрос об актуализации и переиздании «Материалов». Однако основное внимание было уделено неопубликованным записям и заметкам В. Петрова, которые хранятся в Научных архивных фондах рукописей и фонозаписей Института искусствоведения, фольклористики и этнологии им. М. Рыльского НАН Украины (Ф. 1-5. Ед. хр. 475. 25 лист.). The article discusses the activities of Victor Platonovich Petrov as an organizer of studies of professional associations in Ukraine, his role in the Ethnographic Expedition Commission for the Study of the Dnieper AUAS piloting. The author has considered the results of the expedition of research that were published in an obscure to modern scientists, but valuable publication - "Materials for the Study of industrial associations. Dnipro pilots "(К., 1929). There was raised the question of updating and reprinting the "Materials". However, the main attention was given to unpublished notes and records of Petrov, which are stored in archival collections of manuscripts of Scientific and Audiotape Institute of Art, Folklore and Ethnology named by Maxim Rylslkiy of NAS- (F. 1-5. S. u. 475. 25 sheets.).