Охорона козацьких пам’яток в УРСР - Трофимова, С. (Науковi записки. Збiрник праць молодих вчених та аспiрантiв, 2011)
У статті розглядається законодавча база щодо пам’яткоохоронної роботи в УРСР,
розвиток музейної мережі принагідно до збереження пам’яток козацької доби.
Продемонстровано залежність цієї роботи від ідеологічної ситуації у республіці. Розкрито
основні передумови створення державних історико–культурних заповідників, пов’язаних з
історією козацтва. Показано, що попри вагому законодавчу базу, охорона пам’яток
козацтва в УРСР залишалася недосконалою. В статье рассматривается законодательная база относительно работы по охране
памятников в УССР, развитие музейной сеті относительно сохранения памятников
козацького периода. .Продемонстрирована зависимость этой работы от идеологической
ситуации в республике. Раскрыты основные предпосылки создания государственных
историко-культурных заповедников, связанных с историей казачества. Показано, что
невзирая на весомую законодательную базу, охрана достопримечательностей казачества в
УССР оставалась несовершенной. In the article a legislative base is examined in relation to work on the guard of monuments
to Uк SSR development of museum set³ in relation to the maintainance of monuments of
kozackogo period. .Prodemonstrirovana dependence of this work on an ideological situation in a
republic. Basic pre-conditions of creation of state istoriko-kul'turnykh preserves, related to
history of the cossacks are exposed. It is rotined that without regard to a ponderable legislative
base, the guard of sights of the cossacks in Uк SSR remained imperfect.