Кальцій: іон життя, іон смерті - Костюк, П. (Вісник НАН України, 2001)
Унікальну роль у процесах життєдіяльності відіграють іони кальцію. Їх не можна замінити жодними
іншими іонами. Завдяки своїм особливим фізико-хімічним характеристикам вони в усіх без винятку живих
тканинах виконують функцію універсального посередника між процесами, які розвиваються на поверхні
клітин, і внутрішньоклітинними цитоплазматичними механізмами. Закономірності їхньої поведінки вже
багато років інтенсивно вивчаються у відділі загальної фізіології Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця
НАН України.