Славістичні інтереси Максима Рильського - Руда, Т.П. (Слов’янський світ, 2014)
У статті висвітлено багатоманітну діяльність М. Рильського в галузі славістики: організація славістичних центрів (зокрема групи слов’янської фольклористики в ІМФЕ), участь у славістичних організаціях (Українському та Міжнародному комітетах славістів), з’їздах, конференціях. Розглянуто праці вченого про творчість слов’янських письменників, звернення до народної пісенності східних і південних слов’ян у фольклористичних дослідженнях. Увагу приділено й перекладам М. Рильського слов’янської поезії, а також теоретичній розробці питань міжслов’янського перекладу. В статье освещается многообразная деятельность М. Рыльского в области славистики: организация славистических центров (в частности группы славянской фольклористики в ИИФЭ), участие в славистических организациях (Украинском и Международном комитетах славистов), съездах, конференциях. Рассматриваются труды ученого о творчестве славянских писателей, обращение к народной песенности восточных и южных славян в фольклорных исследованиях. Внимание уделяется и переводам М. Рыльского славянской поэзии, а также теоретической разработке вопросов межславянского перевода. The article highlights the diverse activities of M. Rylsky in slavic studies: the foundation Slavic organization centers (including a group of Slavic folklore in IMFE), participation in organizations Slavic (Ukrainian and the International Committee of Slavists), conventions and conferences. Considered labor scholar on the works of Slavic writers, as well as appeals to folk songs of eastern and southern Slavs in folkloristic studies. Attention is given to a translation Rylsky Slavic poetry and theoretical development issues mizhslov’yanskoho translation.