Етнологічні розвідки Хорватської академії наук і мистецтв: до історії дослідження жанрології - Карацуба, М.Ю. (Слов’янський світ, 2014)
У статті розглянуто окремі теми й наукові напрями діяльності хорватських дослідників-фольклористів, зокрема, мовиться про нау кових співробітників Хорватської академії наук і мистецтв. Автор має за мету показати історію розвитку цієї академічної установи в ретроспективі. Провідні наукові співробітники Академії репрезентували одне з найяскравіших наукових видань, що було опубліковано наприкінці ХІХ ст., – «Збірка на базі матеріалів традиційної літератури 1888 року», відома нині під назвою «Odbor za narodni život i običaje» («Підбірка матеріалів з народного життя і звичаїв»). Усі профільні праці з етнології та фольклористики в Хорватії базуються на основних правилах, закладених саме в цій збірці. В статье рассматриваются отдельные темы и научные направления деятельности хорватских исследователей-фольклористов, в частности, речь идет о научных сотрудниках Хорватской академии наук и искусств. Автор ставит перед собой цель представить историю развития этой академической организации в ретроспективе. Ведущие научные сотрудники Академии репрезентовали одно из самих ярких научных изданий, которое было опубликовано в конце ХІХ века, – «Сборник на базе материалов традиционной литературы 1888 года», известный сегодня под названием «Odbor za narodni život i običaje» («Подборка материалов из народной жизни и обычаев»). Все профильные труды по этнологии и фольклористике в Хорватии зиждутся на основных правилах, заложенных именно в этом сборнике. The article deals with particular topics and research activities of Croatian investigators, folklorists, including scientists of the Croatian Academy of Sciences and Arts. Th e author aims to show the history of this academic institution in retrospective. Leading researchers of Academy represented one of the brilliant scientifi c publications that was published in the late 19th century – «A collection on the basis of materials of traditional literature of 1888», known as «Odbor za narodni ћivot i običaje» («A collection of national life and traditions»). All main works on ethnology and folklore in Croatia are based on the rules laid down in this collection.