Синтеза та властивості магнеточутливих нанокомпозитів магнетит/діоксид кремнію з метою створення імуносорбентів - Семко, Л.С.; Сторожук, Л.П.; Горбик, П.П.; Абрамов, М.В.; Оранська, О.І. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2010)
Розроблено методику модифікування поверхні магнетиту оксидом кремнію. Як модифікатор використовували силікат натрію. Методами рентґеноструктурної аналізи, ІЧ-спектроскопії з Фур’є-нагромадженням досліджено особливості структури одержаних нанокомпозитів. За допомогою вібраційного магнетометра визначено їх магнетні характеристики. На основі нанокомпозитів Fe₃O₄/SiO₂ одержано імуносорбенти з іммобілізованим на їх поверхні імуноглобуліном людини. Досліджено фізичну адсорбцію нормального імуноглобуліну людини на одержаних нанокомпозитах за допомогою спектрофотометричної методи. The technique for obtaining of the magnetite-based nanocomposites modified by silica is worked out. Sodium silicate is used as a modifying agent. The structure of obtained composites is investigated by methods of X-ray analysis and IR—Fourier spectroscopy. The magnetic properties of these nanocomposites are investigated with the use of a vibration magnetometer. Using the Fe3O4/SiO2 nanocomposites as a base, models of immunoadsorbents containing immobilized human immunoglobulin are prepared. Physical adsorption of normal human immunoglobulin on the synthesized Fe₃O₄/SiO₂ nanocomposites is studied with spectrophotometric method. Разработано методику модифицирования поверхности магнетита оксидом кремния с использованием силиката натрия как модификатора. Методами рентгеноструктурного анализа, ИК-спектроскопии с Фурье-накоплением исследованы особенности структуры полученных нанокомпозитов. С помощью вибрационного магнитометра определены их магнитные характеристики. На основе нанокомпозитов Fe₃O₄/SiO₂ получены иммуносорбенты с иммобилизированным иммуноглобулином человека. Исследована физическая адсорбция нормального иммуноглобулина на полученных нанокомпозитах с помощью спектрофотометрического метода.