"Незручні" селяни в історіографії націєтворчих процесів Наддніпрянщини другої половини ХІХ – початку ХХ ст. - Присяжнюк, Ю.П. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Проаналізовано історичну готовність українських селян Наддніпрянщини другої
половини ХІХ – початку ХХ ст. до залучення їх у модерне націєтворення. Основну увагу
приділено участі інтелектуалів у цьому процесі. Наголошено на ступені спроможності
сучасної історіографії адекватно осмислювати проблему. На думку автора, ключовою
перешкодою тут нерідко виступає надмірний світоглядний євроцентризм дослідників. Проанализировано историческую готовность украинских крестьян Надднепрянщины
второй половины ХIХ – начала ХХ в. к привлечению их в модерное творение нации.
Основное внимание уделено участию интеллектуалов в этом процессе. Акцент сделан
на степени готовности современной историографии адекватно осмысливать
проблему. По мнению автора, определяющей преградой здесь часто выступает
излишний мировоззренческий евроцентризм исследователей. Author analyzed historical preparedness of peasants from Naddniprianska Ukraine in the
second part of ХІХ century – beginning of ХХ century for involvement into modern processes of
nation evolution; in addition most of the focus is on participation of intellectuals in this process.
Author emphasized ability level of modern historiography to interpret this problem. According to
author key obstacle is excessive European orientation of researchers’ world view.