Документи державних польських і українських архівів про депортацію українців у 1944-1946 рр - Гонтар, Т.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Розглянута специфіка документів, що відносяться до процесу депортації українців з
Польщі до УРСР у 1944-1946 рр. До таких документів історики вже звертались, а
частина їх у0же опублікована. Однак, дослідниками використовуються, як правило,
лише документи архівів одного регіону, однієї країни, або матеріали центральних
архівів. У даній статті вперше зроблений короткий огляд особливостей ширшого кола
архівів – центральних і обласних в Україні, при чому розглянуті як матеріали архівів
південних областей, так і західних, де адаптація переселенців мала істотні відмінності –
соціальні, побутові, культурні. Щодо Польщі, то й тут є істотні відмінності в
інформації, що міститься в документах державних центральних і воєводських архівів.
Проаналізована специфіка фондування та особливості самих документів, що
зберігаються в різних архівах. Деяка інформація в архівних матеріалах є суперечливою,
однак для історика вона є джерелом для аналізу, а не простого відтворення. Рассмотрена специфика документов, относящихся к процессу депортации
украинцев из Польши в УССР в 1944-1946 гг. К таким документам историки уже
обращались, а часть их уже опубликована. Однако, исследователями используются,
как правило, только документы архивов одного региона, одной страны или материалы
центральных архивов. В данной статье впервые осуществлен краткий обзор
особенностей более широкого круга архивов – центральных и областных в Украине,
причем рассмотрены как материалы архивов южных областей, так и западных, где
адаптация переселенцев имела существенные отличия – социальные, бытовые,
культурные. Касательно Польши, то и здесь есть существенные различия в
информации, содержащейся в документах государственных центральных и воеводских
архивов. Проанализирована специфика фондирования и особенности самих
документов, хранящихся в различных архивах. Некоторая информация в архивных
материалах представляется противоречивой, однако для историка она является
источником для анализа, а не простого воспроизведения. In this article the specific documents relating to the deportation process Ukrainian from
Poland to the USSR in the 1944-1946 to such documents historians have sought, and some of
them already published. However, the researchers used, usually only archive documents the
same region, one country, or materials of the central archives. In this paper, first a brief
overview of the features made more widely archives – central and regional in Ukraine, with
archives of materials considered as the southern regions and western, where the adaptation of
migrants had significant differences – social, domestic, cultural. For Poland, then here are
significant differences in the information contained in documents the central government and
provincial archives. The specificity and features of most funding documents stored in different
archives. Some of the information in archival materials is controversial, but for the historian it is
the source for analysis, rather than simple reproduction.