Зміна правового статусу військового духовенства в 1900-1925 рр. - Шугальова, І.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Проаналізована зміна правового статусу військового духовенства під впливом
суспільно-політичних подій першої чверті ХХ ст. Основні положення статті
ґрунтуються на матеріалах Архіву нових актів у Варшаві (Республіка Польща). Проанализированы изменения правового положения военного духовенства под
влиянием социально-политических событий первой четверти ХХ в. Основные
положения статьи основаны на материалах Архива новых актов в Варшаве
(Республика Польша). The organizational build, status and role of orthodox clergy in structure of the Naval
department of the Russian empire are analysed. The character is emphasized and the concrete
displays of changes of the status of military orthodox clergy are traced in peace time, during
military campaigns and in the time of 1917-1920 national liberation struggle.