Діалектика сутності соціологічних концепцій нації та націогенези як процес до самовизначення етносів - Балягузова, О.Ю. (Історичний архів. Наукові студії, 2011)
Розглянуто традиційні та сучасні теорії нації та націогенези. Надані концепції як зарубіжних вчених, так і найбільш важливі ідеї української наукової практики. Окреслені особливості та закономірності процесу з позиції різних підходів до даної проблематики, що надало можливість порівняти погляди різних науковців на процес розвитку націй та виявити спільні структурні елементи або фази розвитку. Простежено взаємодію «об’єктивних» та «суб’єктивних» ознак нації, етнічних та соціальних її компонентів. Рассмотрено традиционные и современные теории нации и нациогенеза. Представлены концепции как зарубежных ученных, так и наиболее важные идеи украинской научной практики. Обозначены особенности и закономерности процесса с позиции различных подходов к данной проблеме, что дало возможность сравнить взгляды разных ученных на процесс развития наций и выявить общие структурные элементы или фазы развития. Прослежено взаимосвязь «объективных» и «субъективных» признаков нации, этнических и социальных ее компонентов. In this article the subject of developing are traditional and modern theories of nation and nation genesis. Ideas of foreign and the most important Ukrainian scientific practice are giving. Peculiarities and regularities of the process from the perspective of various approaches to this problem are marked. It makes an opportunity to compare views of different scholars on the development of the nation and to identify common structural elements or phases of development. The relationshilof «objective» and «subjective» characteristics of anation, its ethnic and social components aretraced.