Джерела формування земельної власності православної церкви на Півдні України у XIX – на початку XX ст. - Балухтіна, О.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Досліджено розвиток церковного землеволодіння на Півдні України; визначено основні джерела формування церковної земельної власності; проаналізовано розміри церковних приходських наділів окремо за губерніями та порівняно з іншими регіонами держави. Исследовано развитие церковного землевладения на Юге Украины, определены основные источники формирования церковной земельной собственности; проанализированы размеры церковных приходских наделов отдельно по губерниям и в сравнении с другими регионами государства. The article is devoted to the research of church land property in Southern Ukraine. The basic sources of formation of the church land property are analyzed. The size of church land property was measured in Southern Ukraine hubernias in comparison with other region of the state.