Діяльність пароплавних компаній Чорноморсько-Азовського басейну (друга половина ХІХ ст.) - Камінська, О.А. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Віддзеркалено процеси становлення та функціонування пароплавних компаній
Чорноморсько-Азовського басейну в другій половині ХІХ століття. Зазначено, що
беззаперечну перевагу серед усіх акціонерних компаній за кількістю і тоннажем свого
флоту утримувало Російське товариство пароплавства і торгівлі. Значні успіхи
РТПіТа пояснюються розвитком економіки Південної України, проведенням залізниць і,
як результат, піднесенням морської зовнішньої торгівлі, а також суттєвою допомогою
з боку скарбниці. Отражены процессы становления и функционирования пароходных компаний
Черноморско-Азовского бассейна во второй половине XIX века. Отмечено, что
подавляющее преимущество среди всех акционерных компаний по количеству и
тоннажу своего флота занимало Русское общество пароходства и торговли.
Значительные успехи РОПиТа объясняются развитием экономики Южной Украины,
строительством железных дорог и, как результат, подъемом морской внешней
торговли, а также существенной помощью со стороны казны. In this article it’s reflected the processes of formation and operation of shipping companies
Black Sea-Azov basin in the second half of the nineteenth century. It is noted, that the leader
among joint-stock companies by the number and tonnage of its fleet was Russian Society of
shipping and trade. Significant progress of Russian Society of shipping and trade is explained
by economic development of the Southern Ukraine, building of railways and as a result-rise of
maritime trade, and also financing from the treasury.