Державна податкова політика на селі у 20-х роках ХХ ст. (на прикладі Петроградської губернії) - Орленко, О.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Проаналізовано політику радянської держави в 20-х роках ХХ ст., спрямовану на
відновлення системи оподаткування на селі, визначено її особливості на прикладі
Петроградської губернії як певної специфічної господарської одиниці. Зроблено
висновок, що губернія відзначалася власною ініціативою в організації системи
сільськогосподарського оподаткування і звільненням від податку значної частини
малозабезпечених селянських господарств у перші роки непу. Зазначено, що податкова
політика на селі в досліджуваний період виконувала не лише фіскальну функцію, а й була
засобом тиску на приватнокапіталістичні елементи. Проанализировано политику советского государства в 20-е годы ХХ в.,
направленную на возобновление системы налогообложения в деревне, определены ее
особенности на примере Петроградской губернии как определенной специфической
хозяйственной единицы. Сделано вывод, что губерния отличалась собственной
инициативой в организации системы сельскохозяйственного налогообложения и
освобождением от налога значительной части малоимущих сельских хозяйств в
первые годы нэпа. Указано, что налоговая политика в деревне в исследуемый период
выполняла не только фискальную функцию, а и являлась средством давления на
частнокапита-листические элементы. In the article the policy of the soviet state in 20th of XX century, directed on restoration of the
system of taxation in village, is analysed and peculiarities of the system on an example of
Petrograd province as definite specific economic unit are defined. It is made a conclusion, that
the province had its own initiative in the process of organization of the system of the agricultural
tax and that clearing of the tax a considerable part of farms in the first years of NEP was
characteristic. It is said, the tax policy in the village in investigated period carried not only the
fiscal function, but also was the mean of making a pressure on the private capitalists elements.