Problematyka gospodarki Sowieckiej Ukrainy z lat 1921-1939 w świetle akt oddziału II sztabu Głównego Wojska Polskiego - Smoliński, A. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Окрім підписання 18 березня 1921 р. у Ризі мирного договору між Польською Республікою та Радянською Росією і Радянською Україною, а також формального завершення польсько-радянської війни, обидві сторони того конфлікту й надалі продовжували здійснювати один проти одного розвідувальну діяльність. У 1921-1939 рр. польська розвідка, між іншим, пильно вивчала господарство Радянської України. Тому автор у статті подає тогочасний стан поінформованості польської військової розвідки про сільське господарство, а також промисловість і мережі доріг у міжвоєнний період у Радянській Україні. Кроме подписания 18 марта 1921 г. в риге мирного договора между Польской Республикой и Советской Россией и Советской Украиной, а также формального окончания польско-советской войны, обе стороны этого конфликта и дальше продолжали совершать один против одного разведывательную деятельность. В 1921- 1939 гг. Польская разведка, в том числе, внимательно изучала хозяйство Советской Украины. Поэтому автор в статье подает того времени состояние информированности польской военной разведки о сельском хозяйстве, а также промышленности и сети дорог в междувоенный период в Советской Украине. On 18th March 1921 in Riga the Republic of Poland, the Soviet Russia and the Soviet Ukraine reached a peaceful treaty. This formal end of a war did not finish an intensive military intelligence operations of mentioned countries. From 1921 to 1939 Polish intelligence, among others, was observing the national economy of the Soviet Ukraine. Therefore, the author of this article presents the Polish military intelligence knowledge about agricultural economy, industry and transport existing during an interwar period in the Soviet Ukraine.