Становлення правознавчої думки та державотворчих процесів в ідеях Пилипа Орлика - Кухарчук, О.С. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Відображенням складності українського образу світу є правова система держави, яка віддзеркалює основні труднощі, що характеризують суспільне життя. Розглянуто розвиток правових ідей в Україні, що призвели Пилипа Орлика до створення першої Конституції в Європі, що зафіксувала концепції, до яких світ доростає лише на сьогодні, коли метою права, його змістом стає неповторність буття кожної людини, її цінність. Отражением многогранности украинского видения мира есть правовая система государства, которая отображает сложности, что характеризуют общественную жизнь. Рассмотрено развитие правовых идей в Украине, которые привели Филиппа Орлика к созданию первой в Европе Конституции, что отразила концепции, к которым человечество приходить лишь сейчас, когда целью права, его сущностью становится непревзойденность каждого человека. The state legal system, reflecting the main difficulties of the social life, is the regeneration of the complexity of Ukrainian image of the world. Development of the legal ideas in Ukraine led Pylyp Orlyk to the creation of the first constitution in Europe that fixed conceptions, which the whole world reaches only today, when the aim of the right, its content are connected with the uniqueness of each human being.