Модифікації язичництва в сучасному неоязичництві - Рогатін, В.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2012)
Порівняння сучасного неоязичництва з відтворюваним ним язичництвом. Подібні
спроби відтворення архаїчних культів, призводять до появи зовсім нових культів, які
лише за зовнішнім обрядовим фасадом нагадують язичництво. Сравнение современного неоязычества с воссоздаваемым им язычеством.
Подобные попытки воссоздания архаических культов приводят к появлению
совершенно новых культов, которые только по внешнему обрядовому фасаду
напоминают язычество. The contemporary neopaganism is compared with the paganism it reconstructed. The results
of such attempts of the reconstruction of the archaic cults are the absolutely new cults which
merely in their outward rite form resemble paganism.