Ефект взаємодії (Синергізм в економіці) - Поплавська, Ж. (Вісник НАН України, 2001)
Поняття «синергетика» виникло порівняно недавно. Воно позначає новий напрям міждисциплінарних
наукових досліджень, в якому методи, розроблені в одних сферах знань, застосовуються в інших. З другого
боку, це — певна система поглядів на навколишній світ, яка дає змогу об'ємно, багатовимірно
досліджувати певний процес чи явище й отримувати оригінальні наукові результати. Синергетичний підхід
плодотворний і при аналізі економічних систем, а також у виробничій практиці. І саме у цій сфері
останнім часом простежуються закономірності, які потребують узагальнення.