Знайти свою нішу... (Досвід організації наукових досліджень у сучасних умовах) - Лялько, В. (Вісник НАН України, 2001)
Чи можливо в умовах затяжної економічної кризи, скорочення бюджетних надходжень та еміграції за кордон науково-технічних кадрів зберігати і примножувати науковий потенціал? Як колективу дослідників знайти свою «екологічну» нішу, яка давала б змогу не лише «виживати», а й творчо працювати на майбутнє? Що принесе більший ефект: об'єднання наукових установ в один великий інститут чи створення нечисленних різнопрофільних колективів висококваліфікованих фахівців? Над непростими проблемами реформування науки і розмірковує автор статті. При цьому він спирається на досвід організації діяльності очолюваної ним установи.