Создание наноструктурного сверхпластичного состояния в сплавах на основе алюминия - Мышляев, М.М.; Кулак, М.М.; Пашинская, Е.Г. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2010)
Изучены особенности механического и структурного поведения в процессе сверхпластичного (СП) течения в сплаве на основе алюминия. Установлено, что стационарная деформация СП-течения реализуется при структурном состоянии в объёме материала, которому отвечает динамическая стационарность характеристик элементов структуры. Показано, что СП-течение на стадии «упрочнения» реализуется за счёт дислокационного скольжения внутри зерен, а на стадии «разупрочнения» оно осуществляется по механизму скольжения по границам зёрен. Вивчено особливості механічної й структурної поведінки в процесі надпластичного (НП) плину в стопі на основі алюмінію. Встановлено, що стаціонарна деформація НП-плину реалізується при структурному стані в об’ємі матеріялу, якому відповідає динамічна стаціонарність характеристик елементів структури. Показано, що НП-плин на стадії «зміцнення» реалізується за рахунок дислокаційного ковзання усередині зерен, а на стадії «знеміцнення» він здійснюється за механізмом ковзання по межах зерен. Features of mechanical and structural behaviour of aluminium-based alloy during the superplastic-flow process are studied. As revealed, the stationary superplastic-flow deformation is realized at the structural state in the bulk of material, to which the dynamic stationarity of characteristics of structure elements corresponds. As shown, at the stage of ‘hardening’, the superplastic flow is realized due to dislocation slip within the grains, while, at the ‘softening’ stage, it is implemented by the mechanism of grain-boundary slip.