Через художні образи — до філософського осмислення категорії Бога (Релігійні сюжети у творчості Лесі Українки) - Смирнова, Г. (Вісник НАН України, 2001)
130-річчя від дня народження Лесі Українки дало привід для численних розвідок, пов'язаних з її творчістю, громадянською позицією, світоглядними настановами. Одним з найменш досліджених аспектів у вивченні спадщини видатної поетеси і мислительки є тема її ставлення до релігії. Складне і неоднозначне, філософськи заглиблене і психологічно напружене, воно відбиває безліч нюансів і самої теми, і драматично безкомпромісного Лесиного світовідчуття.